martes, 20 de abril de 2010

Nitroglicerina

A nitroglicerina pode ser preparada caseiramente, pero sempre con moita precaución.
En primeiro lugar, hai que mezclar 13 ml de H2SO4 e mais 39 ml de HN03 nunha xerra que esté dentro dunha palangana con moitos xeos, para evitar un exceso de quentamento coa reacción, o cal pordería ser fatal.
Botando sal no xeo (e engadindo mais cubiños se fai falla) consegue unha temperatura de entre 10-15 graos (vixía todo cun termómetro, para evitar disgustos).
Entón bota glicerina cun contagotas e moitísimo coidado. Son 5 ml, pero gota a gota. Se a temperatura sube de 30 graos xa podes correr porque vai reventar todo. Se non sube, segue botando (por iso o xeo de antes, tamén). Formarase unha nova capa (a nitroglicerina).
Verte con moito coidado a mestura noutro recipiente. O explosivo irase ao fondo, e elimina o ácido da superficie cun contagotas ou algo similar. Podes engadir bicarbonato sódico para eliminar os restos de ácido, medindo co papel tornasol ata que de neutro na disolución.
Para evitar sorpresas, posto que a nitroglicerina é moi inestable, consegue dinamita mollando un algodón na disolución e a continuación mesturando tal algodón con area e pólvora. Ponlle unha mecha e...zas


No hay comentarios: